Wednesday, 23 July 2014

Resepi Kek Batik Vico

03:23 0 Comments

Assalamualaikum semua.

Hari ni tetiba je Ida rasa teringin nak makan kek batik. Biasanya mama yang buat. Hari ni buat sendiri le jawabnya. Hehehe. Bila google tgk resepi mak aii senang betul nak buat. Cepat2x suruh husband belikan bahan2x. Lepas Asar tadi terus buat. Tak sampai sejam dah siap. Mudah kan. Tak payah pening nak sukat tepung bagai. Hehee.

Bahan-bahan:-
1 peket Biskut Marrie
1 tin susu pekat
2 cawan Vico
1 butter 250grm

Cara-caranya:

1. Panaskan kuali dan masukkan butter, susu pekat (masuk sikit demi sikit, ikut kemanisan yg anda suka) dan Vico.
2. Kacau sampai rata dan jangan biar berketul-ketul.
3. Bila dah menggelegak,  masukkan biskut Marrie yang telah dipatahkan.
4. Gaul sampai semua biskut disaluti dan tutup api. Jangan lama sangat takut lembik biskut tu nanti.
5. Masuk dalam loyang, tekan dan ratakan sehingga padat. Tunggu sejuk kejap lepas tu boleh masuk dalam peti ais. Jangan masuk masa panas2x ye. Rosak peti ais anda nanti.

Sekian dari MasterChef Ida. Hehehe.

Salah satu sebab nak buat kek batik ni adalah anak2x suka makan apa sahaja yg nampak warna coklat. Syakir dan Aisyah mmg suka coklat. Tu yang ibu buat. Nak tgk berapa hari tahan. Silap2x esok dah abis licin dorang makan.


Masih dalam kuali. Hehe

 Siap ditekan dan ratakan. Abaikan kecomotan itu ye. Hehhe.







Friday, 18 July 2014

[PART 2] Vitamin C bukan hanya untuk kecantikan kulit tapi...

21:09 0 Comments
Assalamualaikum semua,

Mesti ada yang ternanti-nanti nak tahu apa lagi kebaikan Vitamin C kan. Ok. Seperti dijanjikan, Ida share dalam entry kali ni.

Kalau dulu Ida tak pernah tahu pun yang Vitamin C ni membantu meningkatkan sistem imun badan. Bila ke klinik doktor bagi ubat telan je. Tak tahu pun ubat tu utk apa sebenarnya. Tapi bila dah buat Shaklee ni sedikit sebanyak belajar apa kebaikan setiap vitamin. Selain untuk meningkatkan sistem inun badan, ia juga sangat bagus untuk mereka yang alergi hidung.

Apabila sebut je pasal kanser kita semua tahu kan kanser adalah antara penyakit yang digeruni setiap manusia. Kalau stage awal mungkin ada harapan untuk sembuh. Apa2x pun sihat dan sakit tu Allah yang tentukan. Kita sebagai manusia kena ikhtiar. Apa yang Vitamin C boleh bantu adalah ia melawan sel-sel kanser dan membuang bahan kimia berbahaya. Vitamin C juga membantu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita. Mesti ada yang tak tahu kan apa benda radikal bebas ni sebenarnya. Radikal bebas ni kita boleh dapat dari persekitaran kita seperti pencemaran air, udara, merokok, cahaya UV dsb. Apabila terlampau banyak radikal bebas dalam tubuh kita ia akan mengundang kepada pelbagai penyakit seperti di bawah ni: 



Haaa.. ni adalah salah satu kebaikan Vitamin C yang semua orang paling suka iaitu MENCANTIKKAN KULIT. Bila sebut je untuk cantikkan kulit mesti orang perempuan suka kan. Tapi ada juga orang lelaki yang menitikberat soal kecantikan kulit ni. Vitamin C membantu melambatkan penuaan. Bayangkan umur baru 30 tahun lebih tapi dah rupa macam umur 40 tahun. Siapa nak kan?. Semua orang nak kelihatan muda dan kalau boleh nampak muda dari usia sebenar. Hehehe. Vitamin C juga membantu menyekat pigmentasi. Pigmentasi ni punca utama kulit muka naik jeragat. Macam mana rupa jeragat tu? Haa..meh tgk gambar di bawah.


Selain untuk kencantikan kulit, Vitamin C juga membantu mereka yang mengalami insomnia. Antara sebab-sebab insomnia adalah stres akibat sesuatu masalah, tekanan di tempat kerja, masalah rumah tangga, kekecewaan atau putus hubungan cinta dan masalah gangguan jiwa. Waktu tidur yang cukup sangat penting untuk kita kekal bertenaga pada keesokkan harinya.

Last but not least, Vitamin C membantu mengekalkan kolestrol sihat. Siapa yang tak pernah check kolestrol? Sila la check ye. Jangan ingat orang tua je kena check. Orang muda sekarang pun dah ramai yang kolestrol tinggi dan ada sampai over border. Uols boleh check di farmasi. Murah je. Kolestrol tinggi bukan penyakit tetapi mengundang kepada gejala penyakit seperti penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi, dan diabetes.

Alhamdulillah selesai sudah share dengan uolss semua tentang kebaikan Vitamin C. Pentingkan Vitamin C ni dalam diet harian kita..

Apa kelebihan Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg ni? Ia adalah vitamin C direka khas dengan sistem pelepasan semula jadi. Di mana sebanyak 100mg akan dibebaskan ke dalam tubuh kita setiap jam. Memandangkan Vitamin C sangat mudah musnah dan tidak dapat disimpan lama dalam tubuh badan kita maka sistem pelepasan semulajadi ini sangat diperlukan.

1 botol ada 180 biji
Makan 1 hari 1 biji. Tahan 6 bulan. Jimat kan??
Hanya RM92.50
1 biji baru 50 sen.
UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vita-C dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.


Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Thursday, 17 July 2014

[PART 1] Vitamin C bukan hanya untuk kecantikan kulit tapi...

16:53 0 Comments
Assalamualaikum semua.

Biasanya bila sebut je Vitamin C dalam kepala kita hanya tahu untuk kecantikan kulit je kan. Jangan kata uols saya dulu pun tahu Vitamin C ni hanya untuk kecantikan kuit. Ye la. Ramai sibuk dok cucuk Vitamin C kat muka kan..

Tapi sebenarnya banyak sgt manfaat Vitamin C ni. Antaranya merangsang pembentukan kolagen. Tahu apa kolagen? Kolagen ni adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan kita. Makin kita meningkat usia perasan tak otot kat muka ni makin kendur, gusi pun dah tak berapa nak kuat maka banyak la gigi yg luruh, tulang sendi kita pun dah tak sekuat macam masa muda2x. Jalan sikit je dah sakit lutut. Itu tandanya kolagen dalam badan kita makin menyusut. 

Lagi satu siapa yang selalu gusi berdarah?.. Atau lebam di kulit secara tiba2x. Tak da berlanggar dgn apa pun tahu2x je lebam. Itu salah satu tanda kita kekurangan vitamin C. Vitamin C ni membantu memperbaiki simptom pendarahan. 

Haaa.. ada lagi sebenarnya kebaikan vitamin C ni. Kejap lagi saya sambung cerita ok..

Klik untuk baca [PART 2] Vitamin C bukan hanya untuk kecantikan kulit tapi...



1 botol ada 180 biji
Makan 1 hari 1 biji. Tahan 6 bulan. Jimat kan??
Hanya RM92.50
1 biji baru 50 sen.
UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vita-C dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.


Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Friday, 11 July 2014

Testimoni Vivix: Pesakit Strok

01:09 0 Comments
Assalamualaikum semua dan Salam Ramadhan.

Alhamdulillah hari ni kita dah masuk 13 Ramadhan. Sekejap je dah hampir separuh bulan. Semoga kita terus istiqamah dalam melakukan ibadah sunat dan wajib. Rugi kalau tak rebut peluang di bulan yang mulia ni.

Hari ni Ida nak share tentang pesakit Strok yang ambil Vivix. Strok boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa sebarang simptom. Biasanya ia disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat atau pecah. Ida teringat masa 2 minggu selepas kahwin (tahun 2009) bapa mentua kena strok di kedai makan. Elok je masa tu tengah sembang dengan supplier sayur. Tiba-tiba abah senyap tak bercakap. Masa tu kedai pun dah nak tutup dalam jam 12 lebih. Esoknya sebelah kanan abah tak boleh gerak langsung. Sejak tu abah dah tak bekerja di kedai. Walaupun sekarang abah dah boleh berjalan sepenuhnya tapi abah berubah jadi pendiam. Kalau dulu abah memang banyak borak2x. Rindu pulak..hehhee.

Di bawah ni Ida share testimoni dari seorang anak yang berikan ibu beliau Vivix. Alhamdulillah nampak kesan positif pada ibu beliau dengan izin Allah swt.


Selain dari suplemen Ida cadangkan juga agar pesakit Strok cepat berurut. Sebab macam abah selepas kena strok abah terus berurut. Tak biar lama2x. Alhamdulillah bila dah berurut banyak kali abah dah boleh jalan dan tangan abah sekarang pun dah boleh dukung cucu. Sekarang pun abah rajin buat exercise juga. 


150ml
Hanya 1 sudu kecil sebelum tidur. (Tahan sebulan lebih untuk seorang makan)
Harga Runcit: RM475 Free Postage

UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vivix dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Tuesday, 8 July 2014

Monday, 7 July 2014

Testimoni Vivix: Pesakit Kanser

00:39 0 Comments
Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah hari ni masuk 9 Ramadhan. Semoga bulan Ramadhan tahun lebih baik dari tahun sebelum ni. Jom kita sama2 kumpul pahala di bulan yang mulia ni ye. ^_^

Hari ni Ida nak share satu testimoni Vivix yang diambil oleh pesakit kanser. Kesan pada setiap mungkin berbeza bergantung kepada badan masing2x. Apa2x pun kita ikhtiar selebihnya berserah kepada Allah swt kerana sakit dan sihat itu dari Allah swt.

Selain berusaha dengan suplemen, kita juga boleh amalkan minum air Zam Zam. Dan berdoa banyak2x agar Allah sembuhkan apa jua penyakit yang kita hidapi.

150ml
Hanya 1 sudu kecil sebelum tidur. (Tahan sebulan lebih untuk seorang makan)
Harga Runcit: RM475 Free Postage



UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vivix dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Sunday, 6 July 2014

Segmen : Cik akak mencari bloglist julai 2014

02:57 0 Comments

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah berkesempatan Ida join segmen pencarian bloglist yang dianjurkan oleh Cik Akak.

Syarat Penyertaan:

  • hanya follow blog cik akak khususnya buat blogger baru yang belum mengenali cik akak. Blogger lama pun boleh juga join. Tak de pilih kasih..hihi
  • Buat satu entri & letakkan gambar banner comel di atas.
  • Entri ringkas sahaja.
  • Letakkan tajuk " Segmen : Cik akak mencari bloglist julai 2014".
  • Akhir sekali....tinggalkan link entri tersebut pada kotak komen cik akak

Selamat bersegmen semua. ^_^

Testimoni Vivix: Kebas tangan dan sakit betis

00:04 0 Comments
Assalamualaikum semua dan Salam Ramadhan.

Alhamdulillah hari ni kita dah masuk 8 Ramadhan. Kejap je masa berlalu. Awal2x bulan Ramadhan ni ramai yang dah mula membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya. Ada yang sibuk mula tempah kuih raya atau ada yang dah mula buat kuih raya sendiri. Ada yang dah mula cari baju raya dan juga ada yang dah mula jahit baju sendiri.

Di bulan Ramadhan ni memang banyak aktiviti yang kita lakukan. Selain membuat persiapan untuk Hari Raya, kita juga mengambil kesempatan di bulan yang mulia ni dengan mengerjakan solat Tarawih . Alhamdulillah. Tapi adakalanya sakit lutut atau kebas-kebas anggota badan menyukarkan kita untuk mengerjakan solat.

Di sini Ida nak kongsi cerita dari Puan Norimah. Jom kita baca ye.


150ml
Hanya 1 sudu kecil sebelum tidur. (Tahan sebulan lebih untuk seorang makan)
Harga Runcit: RM475 Free Postage


UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vivix dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Thursday, 3 July 2014

Testimoni Vivix: Kencing manis berlarutan sehingga menyebabkan mata kabur

17:23 0 Comments
Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah hari ni Ida nak share satu testimoni dari Master Norita. Beliau telah berikan Vivix kepada ibu beliau yang menghidap kencing manis sehingga menyebabkan mata semakin kabur.

Jom kita baca kisah ibunya..

Alhamdulillah Vivix dapat membantu ibu beliau. Di sini Ida nak kongsikan bagaimana Vivix membantu dalam mengurangkan kandungan gula dalam darah serta memperbaiki semula penglihatan.

Salah satu bahan yang digabungkan dalam Vivix adalah Polygonum Cuspidatum. Polygonum Cuspidatum ini adalah sejenis tumbuhan yang telah digunakan beribu-ribu tahun yang lalu. Tumbuhan ini juga dikenali sebagai Japanese Knotweed. Antara kebaikan tumbuhan ini adalah ia membantu dalam mengurangkan kandungan gula dalam darah.

Dan juga salah satu bahan lain yang turut digabungkan dalam Vivix adalah Purple Carrot. Bila sebut je karot kita tahu memang kaya dengan Vitamin A di mana sangat bagus untuk penglihatan. Memang payah kan kita nak jumpa karot yang berwarna ungu. Biasa jumpa warna oren je kan. Memang bahan-bahan yang digabungkan dalam Vivix yang tak pernah kita jumpa di pasar. 

150ml
Hanya 1 sudu kecil sebelum tidur. (Tahan sebulan lebih untuk seorang makan)
Harga Runcit: RM475 Free Postage

UNTUK TEMPAHAN ANDA BOLEH KLIK DI SINI. DAN BACA ARAHAN DI BAWAH:

UNTUK TAMBAHAN PRODUK LAIN (JIMAT POSTAGE) SILA KLIK DI SINI.

  1. Baca Online Ordering Agreement dan pilih pada button AGREE. Klik pada button NEXT untuk teruskan.
  2. Skrin akan memaparkan produk Vivix dan anda boleh ubah kuantiti yang anda ingin beli dan klik pada button CHECKOUT.
  3. Skrin akan memaparkan maklumat yang perlu anda lengkapkan untuk tujuan proses penghantaran. Klik pada button CONTINUE untuk teruskan.
  4. Skrin akan memaparkan maklumat tempahan dan penghantaran. Klik pada button PROCEED FOR PAYMENT.
  5. Skrin akan memaparkan maklumat pembayaran. Pembayaran hanya boleh dibuat melalui DEBIT CARD/CREDIT CARD. Sila masukkan maklumat yang diperlukan dan klik pada button CONFIRM PAYMENT.
  6. Tempahan anda akan diproses dan apabila transaksi telah berjaya, skrin akan memaparkan pengesahan tempahan anda. Anda boleh cetak resit tempahan anda sebagai rujukan.

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Khasiat Biji Labu

00:23 0 Comments


Selama ni kita tak tahu pun rupanya banyak khasiat biji labu ni. Biasanya kita makan buah je kan. Sedap kalau masak lemak labu ni. Mmg favorite saya labu masak lemak. Kecur air liur time puasa2x ni teringat labu masak lemak. Hahaha. Jom baca apa kebaikan biji labu ni.

Antara kebaikan biji labu adalah


1. Biji labu tinggi dalam kandungan asid amino tryptophan yang ditukarkan kepada serotonin di dalam badan dan ini memastikan tidur yang lebih lena;



2. Biji labu juga tinggi dalam mineral penyembuhan jantung iaitu magnesium, yang juga merupakan penenang alam semulajadi;



3. Biji labu mempunyai tahap protein yang tinggi yang mudah dihadam untuk membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah apabila dimakan sebagai snek sepanjang hari. Gula dalam darah yang stabil bermakna berat badan boleh dikurangkan.



4. Tinggi di Omega 3, minyak biji labu telah ditunjukkan dalam kajian untuk mengurangkan insiden benign prostatic hypertrophy (BPH) - satu keadaan di mana kelenjar prostat menjadi besar.



5. Biji labu juga tinggi dalam zink, mineral yang melindungi prostat lelaki, membuatkan biji labu sebagai snek yang muktamad untuk kesihatan lelaki.



6.Mereka merupakan sumber yang baik dalam membina darah dan zat besi yang meningkatkan tenaga.



7. Dalam kajian haiwan, apabila biji labu telah ditambah kepada diet, keputusan anti-radang adalah setanding dengan keberkesanan dadah Indomethacin tanpa kesan sampingan.



8. Sebatian phytosterol dipercayai boleh merendahkan paras kolesterol. Daripada kacang dan benih, biji labu mempunyai jumlah kedua tertinggi sterol (selepas biji bunga matahari dan pistachios ditempat pertama).



9. Biji labu adalah sumber terbaik serat yang membantu menjaga badan secara tetap.



10. Biji labu mengalkalikan pH badan. Banyak makanan snek yang kita makan membentuk asid dalam badan. Keasidan ni telah dikaitkan dengan kesakitan, penyakit, dan juga kanser.



Biji labu adalah makanan terpenting untuk kaum lelaki kerana biji labu ada elemen zink dimana mineral zink penting dalam pengeluarkan hormon testosteron untuk lelaki. Juga baik untuk wanita untuk mengekalkan ghairah seksual. Selain itu, biji labu juga kaya dengan Omega-3 yang memainkan peranan seperti menambah kekuatan,keinginan dan kesuburan. Juga bagus untuk membakar lemak dalam menurunkan berat badan.



Kenapa tetiba Ida kongsi kebaikan biji labu ni. Haaa.. sebab biji labu adalah antara bahan utama yang ada di dalam Nutriferon.  Salah satu produk wajib ada di rumah. Dah lama rasanya tak telan panadol. Demam ke selesema Ida telan Nutriferon je. Dengan izin Allah cepat baik. ;)


Hidayah Mohamad
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID : 889076
HP : 019-983 5090
Email : hidayahmohamad83@gmail.com

Wednesday, 2 July 2014

4 Well-Known Health Benefits of Elderberry

23:58 0 Comments

Commonly put on the skin, elderberry has been seen to be utilized for hundreds of years to take care of wounds. It’s also frequently taken orally to take care of respiratory diseases like influenza and colds. In several nations around the world elder blossom is very commonly utilized when treating colds and influenza. Some evidence indicates that compounds in the flower and berries may lessen swelling in mucous membranes, like the sinuses, and help reduce nasal blockage. Elder might have anticancer properties in addition to being antiviral and anti inflammatory. It is frequently taken in tea form, and there are many supplements that make use of its extract.

The 4 Popular Health Benefits of Elderberry

Immune-system Booster
This shrub typically grows to approximately ten feet tall and reveals yellow and white flowers in early summer, followed by strong blue or black berries which generally ripen around September.
According to Michael Murray, ND, writer of “The Pill Book Guide to Natural Medicines” just blue and black berries have medicinal qualities and have been employed in folk medicine since the Romans. Elderberries are rich in flavonoids that are organic compounds with antioxidant qualities that safeguards cells against injury or infections. Elderberry also includes vitamin A, B, considerable quantities of vitamin C, and aminoacids. All these nutrients can allow you to stay healthy by improving your immune-system.
Colds and Flu
Elderberry might help treat cold and flu symptoms by lowering congestion and making you sweat more. One study indicated that a standardized elderberry extract, Sambucol, could shorten the term of influenza by about 3 times. Sambucol also comprises other herbs plus vitamin C, therefore nobody knows whether elderberry alone might have exactly the same impact.
Another preliminary study found that the lozenge with elderberry extract (ViraBLOC) helped decrease the length of the flu within 24-hours of symptoms beginning. Within the laboratory, one study indicated that elderberry could destroy the H1N1 virus (“swine flu”) in test tubes, but investigators do not know whether it will work against H1N1 in individuals.
Weight Loss
Elderberry might assist you with your weight loss efforts, based on a study performed by C. Chrubasik in the Institute of Forensic Medicine at the University of Freiburg in Germany. The analysis included 80 individuals who had daily elderberry juice enriched with elderberry blossom and berry powder extracts, together with asparagus-based extracts. The authors found this formula substantially enhanced not just one’s fat percentage, but it also helped the participant’s blood pressure and their mental and physical state. Further studies are still required to support these findings.
Sinus Infections
One study analyzed the utilization of the proprietary product, Sinupret (which contains flowers from the Elderberry plant), to treat bacterial sinusitis in addition to the antibiotic (doxycycline or Vibramycin) along with a decongestant. Individuals who took the blend did better when compared with all those who didn’t take Sinupret. So nobody knows whether using elderberry all by itself would work too, however, since Sinupret comprises other herbs in addition to elderberry.
Vivix with Elderberry. Click here

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Purple Carrots: Nutrition Facts and Health Benefits

23:20 0 Comments

Did you know that before the 17th century, almost all cultivated carrots were deep purple, almost black, in color? Today, the purple carrot is making a comeback as health-conscious consumers are showing interest in this funky-looking heirloom vegetable. While purple carrots provide many of the same health benefits as orange carrots, they also offer some extraordinary nutritional benefits due to their high concentration of anthocyanins. For those who don't have a background in nutritional sciences, anthocyanins are flavonoid pigments that give many blue, purple, and black vegetables and berries their intense hues and strong health-boosting properties.
In this article, we first take a brief look at the history of the purple carrot and then provide an overview of the nutrition facts and health benefits of this humble superfood.

Cultivated Carrots Were Originally Purple, Almost Black

Most carrots were originally deep purple, almost black, with red and white varieties occasionally popping up. In fact, purple carrots were the dominating carrot variety until the 17th century when Dutch farmers developed the modern day orange carrot by crossing various cultivated and wild carrots.

Today, orange carrot cultivars – such as Adelaide, Scarlet Nantes, Danvers, Imperator, Flyaway, Infinity, Chantenay, and Navajo – are dominating the markets. However, in recent years, small-scale farmers growing organic carrots have also shown interest in heirloom varieties, including purple and black carrot cultivars. Here's a list of some of the most common purple and black carrot varieties:
  • Purple Haze
  • Indigo
  • Maroon
  • Purple Dragon
  • Cosmic Purple
  • Purple Dutch

Nutrition Facts for Purple Carrots (vs Orange and Yellow Cultivars)

All carrots are low in calories and rich in dietary fiber, vitamin K, vitamin C, potassium, and manganese. Furthermore, all carrots (except the white cultivars) are good sources of carotenoids. That said, there are some substantial nutritional differences between purple/black and orange/yellow carrots:
  • Fact 1: Orange carrots contain the highest levels of total carotenoids, but also purple cultivars such as Purple Haze contain significant levels.
  • Fact 2: In yellow and purple carrots, lutein represents almost half of the total carotenoids. By contrast, in orange carrots, beta-carotene is the dominating carotenoid (65%).
  • Fact 3: Purple carrots contain higher amounts of phenolics (especially anthocyanins) and show higher antioxidant capacity than their orange and yellow counterparts.

The Extraordinary Health Benefits of Purple Carrots

While vitamin C and carotenoids, such as lutein, certainly contribute to some of the health benefits of the purple carrot, most of the health-protecting power of this newly rediscovered superfood can be attributed to anthocyanins. In laboratory studies, these plant pigments have been shown to exert extremely strong antioxidant effects (even stronger than vitamin E analogues). Considering the significant amounts of anthocyanins in purple carrots, it is not surprising that purple carrot varieties, such as Purple Haze, have been shown to have stronger antioxidant activity than their yellow and orange counterparts.



Thanks to their antioxidant properties and other chemical characteristics, the anthocyanins in purple carrots may provide the following health benefits:

Anti-Carcinogenic Effects Against Colon Cancer Cells. A group of researchers from the Department of Nutrition and Food Science at the University of Maryland analyzed the chemopreventive effects of anthocyanin extracts from various natural sources against colon cancer, and found that all anthocyanin extracts were capable of inhibiting the growth of colon cancer cells. Research also suggests that lutein, the main carotenoid in purple carrots, may provide protection against colon cancer.

Strong Anti-Inflammatory Properties. Research suggests that anthocyanins have strong anti-inflammatory properties which might help alleviate symptoms associated with inflammatory conditions such as rheumatoid arthritis. Some experts believe that the anti-inflammatory properties of anthocyanins may be even stronger than those of aspirin.

Eye Health Protecting Qualities. You may have already heard that bilberries (wild blueberries) are good for your eyes, but also other anthocyanin-rich foods such as purple carrots may help improve your eye health. Studies suggest that anthocyanins can benefit vision in a number of ways, such as by enhancing night vision, increasing circulation within the capillaries of the retina, fighting macular degeneration, and reducing the risk of retinopathy in diabetic patients.
But the high anthocyanin levels in purple carrots are not the only reason why you might want to snack on these purple goodies if you care about your eyes; the lutein in purple carrots is also known for its eye health protecting qualities. Sometimes referred to as "the eye vitamin", lutein is commonly used as a preventive treatment for age-related macular degeneration, cataracts, and retinitis pigmentosa.

Improved Vascular Health. If you suffer from venous insufficiency or varicose veins and are looking to reduce varicose veins through dietary modification, adding purple carrots and other foods that contain anthocyanins to your diet might be a good start. Anthocyanins help fight varicose veins by neutralizing enzymes that destroy connective tissue, by repairing damaged proteins in the blood vessel walls, and by promoting circulation and overall health of the vascular system.



Source: http://www.healwithfood.org/health-benefits/purple-carrots-nutrition-vs-orange-cultivars.php#ixzz36I045YzK


Vivix with Purple Carrot. Click here

Hidayah Mohamad
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

The Health Benefits of the Muscadine Grape

22:41 0 Comments

Antioxidants and Anti-inflammatory Agents
Many of the phytonutrients present in the muscadine grape have been recognized as powerful antioxidants and anti-inflammatory agents – the most powerful of these concentrated in the skins and seeds.
Antioxidants are important because they rid the body of free radicals that damage our cells. Free radicals are caused by exposure to radiation, tobacco smoke, pollutants, solvents and even intense exercise. Damage to DNA can also occur which can cause cell mutations resulting in cancer. Free radicals are of interest to the scientific and medical community because there is strong evidence relating them to aging and disease processes, e.g. cancer, atherosclerosis, immune system decline, brain dysfunction, cataracts, birth defects, rheumatoid arthritis and inflammatory bowel diseases such as Chrohn’s disease and ulcerative colitis.
Free radical production is controlled by several factors including antioxidants consumed as part of the diet. Some foods and supplements have higher antioxidant capacity than others, as was outlined above. The muscadine grape has over twice the antioxidant power as the blueberry based on the USDA and Tufts University’s Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) standard measurement.
Antioxidants can help prevent the initiation, propagation and termination of free radicals. Muscadine grapes and the antioxidants present in this grape have been studied as powerful antioxidants. Some of the most notable phytonutrients studied as antioxidants and anti-inflammatory agents found in the muscadine grape include but are not limited to:
  • Quercetin
  • Myricetin
  • Pterostilbene
  • Gallic Acid
  • Pectin (a dietary fiber)
  • Kaempferol
  • Vitamin C
  • Caffeic Acid
  • Anthocyanidins
  • OPCs Oligometric Procyanidins
These phytonutrients are well-known in the scientific and health care professional community for their beneficial effects. Many have been studied as effective antioxidants and anti-inflammatory agents. While a high ORAC value is important, “many scientists think that the disease-fighting benefits of fruits and berries is not just due to their ability to provide antioxidant protection. It is also very likely that phenolic compounds like resveratrol and quercetin produce specific responses such as reducing inflammation and improving health of the heart and other organs”. Ellagic acid is another phenolic found in the muscadine grape in measurable amounts , and has been closely link to anti-aging activities.

Nutrition
Muscadines are technically in the berry family and provide the beneficial phytonutrients associated with the purple to red range of fruits. Nutritionally speaking, muscadine grapes are low in fat and sodium, and have a healthy amount of potassium, fiber and Vitamin C. Dr. Betty Ector complied the following data on the essential nutrients in100g (3.5oz.) serving of muscadine grapes:
Nutrient
Bronze-skinned
Dark-skinned
Calories
68
76
Protein
0.5g
0.5g
Fat
0.4g
0.4g
Carbohydrates
12g
14g
Sodium
5mg
7mg
Calcium
17mg
24mg
Potassium
163mg
167mg
Magnesium
5mg
5mg
Vitamin C
7mg
6mg
Dietary Fiber
3g
3g
Soluble Fiber
1g
1g

Dr. Ector points out that the fiber in muscadine grapes is more than in oats. According to the FDA, a food that has at least 0.6 grams of soluble fiber per serving without fortification can make the following claim: Low fat diets rich in fiber may reduce the risk of some types of cancer, and may reduce the risk of heart disease. One serving of muscadine grapes clearly qualifies for this claim. This is one key reason muscadine based products are thought to lower cholesterol.


The Muscadine Grape is very unique!
Muscadine grapes are scientifically known as Vitis Rotundifolia grapes and are native to the Southeastern United States. They can be found growing wild, and in the back yards of many southern homes.
The muscadine grape differs from other grapes in several ways. First, the most notable difference is the thick skin of the grape. This thick skins give muscadine grapes a natural resistance to disease, fungi, and insects, and is where much of the antioxidant power of the muscadine grape is stored. These thick skins account for 40% or the weight of the grape.
Second, muscadine grapes have an extra set of chromosomes containing genes that allow them to produce a unique balance of phytonutrients that are virtually absent in other grapes.
Third, the muscadine grape has significantly more antioxidant power than other grapes. Based on the ORAC standard measurement, muscadine grapes have been measured as high as 6,800 per 100 grams, compared to 739 for red grapes. The muscadine grape skins alone have about 6-8 times as much antioxidant capacity as whole blueberries.
The fourth main difference in muscadine grapes and other grapes is the amount of natural resveratrol and ellagic acid. These phytonutrients have been studied as powerful antioxidants with potent anti-cancer properties.

Credit: http://www.muscadinenaturals.com/muscadine_grape.htm

Vivix with Muscadine Grape. Click here


Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com

Polygonum Cuspidatum: A Natural Cure

00:11 0 Comments

For thousands of years, people have used the natural essences of plants for their medicinal properties. Polygonum Cuspidatum is proving to be a possible treatment for many common ailments.
As humans spread into more and more natural habitats, plant species are being destroyed that could possibly serve as cures and treatments for a variety of disease conditions that afflict people all over the world. Fortunately, scientists have started to perform active laboratory research on the effects of different plants on mammals and humans in hopes of finding more cost effective, natural ways to help people. Polygonum Cuspidatum is a plant whose medicinal properties had not been discovered until recently.

What is it?

Polygonum Cuspidatum is also known as Japanese knotweed. For centuries the plant had been used solely as an ornamental garden addition. It arrived in the United States almost two hundred years ago for erosion control and decoration. The extensive root network it produces helps keeps soil in place. It is a flowering plant species which can grow in all types of soil. The plant can reach almost 10 feet tall and produces very large leaves in the shape of hearts. The healthy and aggressive roots of the knotweed are what contain the healing properties. The roots can be made into an extract which is used as a supplement in pill or liquid form.

Health Benefits

Like many herbs, there are benefits to humans using Polygonum Cuspidatum extract as a dietary supplement.  The root extract of the plant contains a natural substance called resveratrol. Some of the benefits of diets high in this substance include:
  • Reduction in total cholesterol levels as well as a reduction LDL (“bad”) cholesterol
  • Decreased risk of thrombosis
  • Decreased risk of heart disease and heart attacks
  • Natural antioxidant which helps keep cells protected from free radicals
  • May inhibit many types of cancer cells including stomach, breast, thyroid, and pancreatic
  • Decrease in blood sugar levels
Research is currently underway to verify the formulation of the compound and dosage of the compound which will be necessary to produce a multitude of desired human benefits. Beginning lab research shows that Polygonum Cuspidatum may have anti-inflammatory, antioxidant, and anti-infective properties.
Vivix with Polygonum Cuspidatum. Click here

Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID: 889076
HP: 019-983 5090
Email: hidayahmohamad83@gmail.com